Marseille
   
| Marseille | Történelem | Nevezetességek | Marseillaise | Kereskedelem | Gasztronómia | Sport | Galéria | Térkép |
Kereskedelem

vilagvarosai.hu on Facebook


Marseille kereskedelme a fekvése következtében rendkívül élénk. Az ország olajipari termelésének csaknem 30%-át adja, továbbá az erős iparágai közé tartozik a vegyipar és a cukoripar, emellett a hajóépítő és javítóipara is rendkívül jelentős.
A város fekvése egyéb előnyökkel is szolgál, így nemcsak a kereskedelmet, hanem a tranzito-forgalmat is előmozdítja. Franciaország jelentős forgalma Marseille-en megy keresztül, ami a Szuezi-csatorna megnyitása után még jobban megélénkült. A város kikötőit folyamatosan bővítik. A régi kikötőrész, vagyis a Port Vieux 3494 méter hosszú rakodópartokkal, a Joliette pedig 3323 méter hosszú partokkal rendelkezik. A Messageries Maritimes és a Fraissinet-társaság számos hajója található itt. A Lazaret- és Arenc-medence partjai 2439 méter hosszúak, a Gare maritime-medence partjai 2157 méter hosszúak, és a Bassin National partjai pedig 4020 méter hosszan terülnek el. A Bassins de radoub 1076 méter hosszú parttal a javításra váró hajók parkolóhelye, a Pharoi-medence, az északi és déli előkikötők, pedig 381 méter hosszú parttal rendelkeznek. Ezen kikötők 1000, átlagosan 300 tonnás hajók befogadására képesek, így az erősödő forgalom következtében a megnagyobbításuk szükséges.

Marseille kikoto
Marseille kikoto (fotó: Flickr by Paquita)


A tengeri kereskedelemben a behozatal legnagyobb részét a gabona teszi ki, főképpen búza Oroszországból, Indiából, É-Amerikából, Törökországból. A nyerscukor Réunionról és Jávából érkezik, a kávé pedig Braziliából. A csípős bors, a kakaó, az olajos magvak, az állatok, a dohány, a faggyú és a zsír, a tengeri só a kémiai ipar számára, a donga, az épület- és tüzifa, a kén, a kaucsuk, a fűszerek és festékfák, juh-, bárány- és egyéb állati bőrök, főképpen a La Plata mellékéről érkeznek. A petróleum, a nyers pamut, a gyapjú, a vas- és ólomércek pedig Spanyolországból. A kiviteli kereskedelem legfontosabb cikkei az olajok, a szappan, a cukor, a gyertya, a liszt, a borok, a tészták, a tisztított kén és egyéb kémiai áruk, selyemszövetek. Marseille összeköttetésben áll a francia kikötőkön kívül Livornóval, Korzikával, Nápollyal. A fontosabb helyekre, mint a spanyol, algeriai, nyugatindiai és középamerikai kikötőkbe a Compagnie général transatlantique hajói, Ázsiába, Ausztráliába és a La Plata kikötőibe pedig a Messageries maritimes hajói közlekednek.
Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact