Aix-en-Provence látnivalók

Aix-en-Provence látnivalók

Aix-en-Provence ma Provence egyik leglátogatottabb és legvonzóbb városa, ahol jól megőrzött műemlékek, pompás paloták láthatók. A platánokkal szegélyezett Cours Mirabeau úton mindig pezseg az élet. A város atmoszférája iránt Matisse, Cézanne, van Gogh, és Picasso is rajongtak, az alkotásaik a Granet Múzeumban tekinthetők meg.

Aix-en-Provence alig 20 km távolságra fekszik Marseille-től a Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban. Aix-en-Provence-t i.e. 122-ben a rómaiak alapították, gyorsan fejlődött és hamarosan Provence fővárosaként emlegették. 1409-ben egy egyetemet is alapítottak a városban, és a csúcspontját René király idején a 15. században érte el. Bár Aix-en-Provence számos látnivalóval rendelkezik, a hangulata és az összkép az, ami igazán vonzóvá teszi az ide látogatók számára. Kellemes időjárása és termálfürdői miatt kedvelt a látogatók körében. Műemlékei jobbára a 17. és 18. századból származnak. A városban járva feltétlenül kóstoljuk meg a calissont. Az édesség kandírozott dinnyéből, és narancshéjból és darált mandulából készül, és a 16. század óta egy helyi specialitásnak számít Aix-en-Provence-ban.

Aix-en-Provence látnivalók

Óváros

Aix-en-Provence egy emberi léptékű város, ahol a múlt öröksége és jelen egymással szoros kölcsönhatásban áll. A történelmi városközpontja a katedrális és a városháza által határolt terület, amely a város főútjától a Cours Mirabeau-tól, illetve déli irányba a Place des Quatre Dauphins-ig terjed, amelynek nevezetes látnivalója a 17. századi szökőkút. A macskaköves utcái nagy része gyalogosok számára van fenntartva. Érdekesség, hogy a városban a barokk stílus az uralkodó, Párizs és Versaille kivételével itt található a legtöbb barokk épület. Számtalan vonzó utcája, sikátora van, és a René király szökőkút közelében találhatjuk meg az Agard Passage sikátort, amelynek kávéházában Cézanne is gyakran megfordult. A házak jellemzően pasztell színűek, és szürke zsalugáterrel rendelkeznek, és a földszintjükön zömmel kávéházak, éttermek, és üzletek találhatók. Több látványos 17-19. századi szökőkúttal is rendelkezik, ilyen például a René király szökőkútja a nyugati végén, és a Rotunde, amely pedig egy nagy körforgalom közepén díszeleg.

Aix-en-Provence Rotunde szökőkút

Cours Mirabeau

A széles Cours Mirabeau út eredetileg a mára már lebontott várossánc vonalán halad végig, egykor a lovaskocsik utcája volt. Mindkét oldalán 17-18. századi hatalmas épületek sorakoznak, a legimpozánsabb luxuskúriák az út déli felén találhatók, míg a kávézók zömmel a túlsó oldalon.

Aix-en-Provence Cours Mirabeau

Saint- Sauveur katedrális

Az óváros legjelentősebb látnivalói a Saint- Sauveur katedrális, amely az egykori római fórum helyén épült, és az olaszos homlokzatú Városháza. A katedrális számos építészeti stílust ötvöz, mivel az évszázadok alatt többször alakították át. A római falhoz a déli felén egy 12. századi román kapu csatlakozik, az északi oldalt pedig egy gótikus 15-16. századi faragott kapu díszíti. Harangtornya 1323-1425 között épült. A templom háromhajós, a középső medencéje a keresztelés ősi rítusát a bemerítést fejezi ki. A 12. századi kolostorba a szentélyen keresztül lehet átsétálni.

Városháza

A  14. századi téglalap alakú téren a La Place de l’ hotel de ville-n áll a városháza az óratoronnyal. A tér nevezetes eseménye a heti három alkalommal rendezett virágpiac, és hónap első vasárnapján tartott könyvpiac.

Aix-en-Provence városháza óratorony

Vendôme Pavilon – Musée Pavillon de Vendôme

A Vendôme Pavilon egy autentikus 18. századi palota, amelyet az arisztokraták, vagy a polgárok eredetileg nyaraló, vagy fogadóházként építettek. Figyelemre méltó az épület homlokzata, a provencei klasszikus építészet egyik legszebb darabja. A kifinomult stílusát tovább fokozzák a pavilont körbevevő francia stílusú kertek, amelyek ma nyilvános parkként funkcionálnak, és 1953-ben történelmi emlékmű rangot kaptak. A Vendôme Pavilon nem messze a belvárostól található, és jól szemlélteti, hogy Aix-en-Provence milyen virágzó város volt akkoriban. A pavilont az 1900-as években Henri Dobler vásárolta meg, majd felújítatta. Halála után a városra hagyományozta azzal a feltétellel, hogy egy múzeummá alakítják át. A gyűjtemény 17. és 18. századi bútorokból, festményekből és különböző műtárgyakból áll, és rendszeresek az időszaki kiállításaik. A pavilon a Rue de la Molle 13. szám alatt található, és egész évben nyitva áll a látogatók előtt.

Aix-en-Provence Vendôme Pavilon

Mazarin negyed

A Cours Mirabeau közelében található a Le quartier Mazarin, amelyet Mazarin érsek építtetett a 17. században. A kerületben eredetileg a város kézművesei, és kereskedői éltek, és a későbbiekben fényűző lakóházakkal és szökőkutakkal népesítették be.

Cézanne műterme

Cézanne Aix-en-Provence szülötte, és felkapott látnivalója az egykori műterem, amelyet múzeummá alakítottak át. A festő lakóháza a Bastide du Jas Bouffan-ban található, itt készítette a legszebb akvarelljeit. A ház és a park ma a város történelmi műemlékeinek egyike.

 Granet Múzeum- Musée Granet

A Granet Múzeum Franciaország egyik legszebb múzeuma, a Cours Mirabeau közelében található az egykori máltai palotában. A Granet hagyaték révén a múzeum több mint 12 ezer műremekkel rendelkezik, a 14. századtól a 20. századig terjedő művészeti gyűjtemények láthatók.

Parc Jourdan

Aix-en-Provence emblematikus parkja a várostól délre található. Nyaranként számos esemény és ünnepség helyszíne a négyhektáros park, ahol Zola és Mistral mellszobra is látható.

Aix-en-Provence szervezett programok



További utazási ötletek

Baden-Baden látnivalók